blog posts

securitate web

Cum să îți protejezi site-ul împotriva hackerilor

Suntem în anul 2022, în plin apogeu tehnologic, astfel că a avea o prezență online este practic o necesitate pentru prosperitatea sau chiar pentru supraviețuirea unei afaceri, intr-un mediu care este din ce in ce mai competitiv.

Ținând cont de numărul mare de atacuri cibernetice mediatizate în ultimii ani, mulți oamenii au devenit tot mai îngrijorați de securitatea site-urilor lor web. Dacă încă nu ai făcut nimic pentru a imbunătăți securitatea website-ului sau blogului tau, cred ca e momentul sa faci ceva în aceasta privintă pentru a nu invăța sa faci asta abia dupa ce ti-a fost spart site-ul si ai ramas fără informatii.

Este posibil să crezi că site-ul tău nu are ceva pentru care merită să fie piratat, dar site-urile web sunt compromise tot timpul. Un site web prost securizat îți poate pune în pericol dispozitivele și datele, precum și clienții și vizitatorii.

Există câțiva pași simpli pe care toți utilizatorii web îi pot urma pentru a-și securiza site-urile web. Iată care sunt cele mai bune sfaturi ale noastre pentru a  menține siguranța site-ului tău.

Folosește parole puternice

Ai fi surprins să știi câte site-uri web au fost sparte doar pentru că parola era slabă. Parolele puternice sunt o combinație de litere, cifre și simboluri iar combinațiile neobișnuite sunt greu de spart. Totodată, cu cât o parolă este mai lungă, cu atât este mai dificil de spart.

Mai mult, pentru a nu fi nevoit să îți amintești o astfel de parolă, poți utiliza un manager de parole. Acesta poate genera parole aleatoare foarte sigure pentru toate conturile tale online și stochează informațiile de conectare pentru toate site-urile web pe care le utilizezi, ceea ce înseamnă că trebuie să îți amintești o singură parolă cu care te autentifici.

Instalează pluginuri de securitate

Protejarea împotriva hackerilor și îmbunătățirea securității se poate face prin simpla instalare a unui plugin. Dacă ți-ai construit site-ul web cu un sistem de management al conținutului (CMS), există zeci de pluginuri de securitate WordPress pe care le poți instala gratuit sau contra cost pentru a-ți proteja site-ul web de vulnerabilitățile de securitate.

Totodată, pentru a menține siguranța site-ului tău, trebuie sa te asiguri că ai găzduirea securizată. Prin urmare, atunci cand alegi compania de găzduire, asigură-te ca are activate toate măsurile de siguranță pe serverele în producție. La Gazduire Online luăm în serios securitatea site-urilor web găzduite și vrem să vă ajutăm să fiți în siguranță. Tocmai de accea folosim Imunify360, un produs dezvoltat în special pentru a asigura securitatea serverelor web Linux, ce are ca scop detectarea și curățarea potențialelor atacuri sau fișiere ce îți pot afecta server-ul, ca apoi să devină o primă linie în securitatea server-ului tău.

Instaleaza un Certificat SSL

Un Certificat SSL afișează imaginea de lacăt verde in browser, prin intermediul caruia se garantează o conexiune sigură între browserul utilizatorului și server, asigurând transferul de informații precum cărți de credit, date personale sau informații de contact. Odată ce este utilizat certificatul SSL, informațiile sunt transmise în formă criptată prin HTTPS, ceea ce înseamnă că datele transmise între server și clienți sunt protejate. În afară de acest avantaj, instalarea unui certificat SSL face utilizatorii să aibă încredere în marca ta pentru că vor ști că accesează un site cu conexiune securizată.

Backup-uri frecvente

Crearea în mod constant a unor copii backup este un aspect important ținând cont că acestea permit repunerea fișierelor online imediat în cazul in care a fost identificată o problemă de securitate pe site-ul tău web.

Partea bună este că, dacă ești client Gazduire Online, te bucuri de backup pentru site în mod automat, acesta fiind efectuat în fiecare zi pe un server separat. Pentru a beneficia de acest avantaj, colaborăm cu Jetbackups și Acronis, două soluții de backup de top pentru industria de găzduire web. Cu acest strat suplimentar de protecție, aveți liniște știind că o copie de rezervă poate fi implementată în câteva minute! Chiar și în aceste condiții, noi îți recomandăm să efectuezi periodic și backup manual….. (completează tu aici)

Fă update la timp

Hack-urile sunt cel mai frecvent compromise prin scripturile și instalările existente învechite, cum ar fi pluginuri, teme sau alte extensii terțe. Adesea, actualizările acestor instrumente sunt corecții de securitate pentru găurile găsite de hackeri, așa că asigură-te că actualizezi scripturile ori de câte ori vezi că sunt disponibile actualizări.

Totodată, pentru a preveni atacurile, îți recomandăm să dezactivezi pluginurile  de care nu ai nevoie întrucât acestea reprezintă un risc de securitate.

Concluzie

Website-ul reprezintă imaginea ta în mediul online iar securizarea acestuia reprezintă o parte importantă a menținerii site-ului sănătos și sigur pe termen lung.  Nu amâna să urmezi acești pași simpli pentru a-și securiza site-ul web.

Site-ul tău a fost piratat? Lasă un comentariu mai jos pentru a-ți împărtăși povestea, inclusiv modificările pe care le-ai făcut după atac.